Moja połówka twierdzi, że "obiad bez mięsa to nie obiad !", ale po spróbowaniu tych zielonych, wegetariańskich placuszków o dziwo nie było marudzenia przy stole, a wręcz przeciwnie. Wychwalania tego dania nie było końca :D
Dlatego mogę spokojnie powiedzieć, że taka potrawa posmakuje nawet mięsożercom !
Składniki:
- Ryż- 1 woreczek
 - Szpinak mrożony- 200g
 - Jajko- 1 sztuka
 - Mąka pełnoziarnista- 2 łyżki
 - Czosnek- 3 ząbki
 - Sól
 - Pieprz
 - Gałka muszkatałowa
 - Oregano
 - Bazylia
 
Przepis :
Ryż ugotować z sola (pół łyżeczki)- wystudzić.
Szpinak rozmrozić, czosnek przecisnać przez praskę. Szpinak podsmażyć na patelni teflonowej, tak by woda odparowała. Dodać czosnek, przyprawy i wymieszać.
Do ryżu dodać szpinak, jajko i mąkę- wszystko wymieszać. Smażyć na patelni teflonowej z obu stron.
Jedna porcja zawiera :
B-18g  T- 16 g  W-65g  E- 461 kcal  WW- 6,5
.jpg)
.jpg)

świetne, zielone placuszki!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecam, bo są bardzo pyszne :D
UsuńSzpinak! To musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuń