Jadłam kiedyś placuszki, w których łączyło się warzywa z kurczakiem i majonezem. Ja postanowiłam wykonać przepis unikając tego tłustego składniku.
Placuszki można podawać z ryżem lub ziemniakami.
Warzywa dodane do ciasta nie muszą być identyczne jak te zastosowane przeze mnie, mogą to być Wasze ulubione.
Składniki:
- Pierś z kurczaka- 300g
 - Papryka- 100g
 - Pietruszka nać- kiść
 - Pieczarki-3 sztuki
 - Mąka z pełnego przemiału- 4 łyżki
 - Jajko- 2 sztuki
 - Sól
 - Pieprz
 - Bazylia
 - Oregano
 - Papryka słodka
 - Przyprawa do kurczaka
 
Przepis:
Kurczaka, paprykę, pieczarki pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać. Pieczarki chwilę podsmażyć z dodatkeim pieprzu.Wszystkiego składniki wrzucić do miski, przyprawić i wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nakładać po około łyżce ciasta na placuszki. Śmażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej.
Z przepisu wyjdzie około 13 placuszków .
Jeden placuszek dostarcza :
B-6,8g  T-1,4 g  W- 4,4g  E- 55,5 kcal  WW- 0,5 

Pychotka! Ja też wolę takie placuszki bez majonezu, robię bardzo podobnie tylko zamiast mąki z pełnego przemiału daję 2 łyżki mąki ziemniaczanej (na 2 jajka). I też lubię jak wychodzą takie kolorowe tylko na ich widok zaraz córcia podnosi krzyk "fuuu pietruszka" :)
OdpowiedzUsuńhehe :D no tak, taka odchudzona wersja jest pyszna, zdrowa i pozwala ograniczyć tłuszcz :)
Usuń